Koprové želé
Postup
1. Do menšího kastrůlku vsypte cukr, přidejte vodu a vařte za stálého míchání do doby, než se cukr ve vodě zcela nerozpustí
2. Poté do cukrové vody přidejte sůl, nadrobno nasekaný kopr a povařte přibližně další 2 minuty
3. Takto připravenou směs rozmixujte, přeceďte přes filtrační sáček a ponechejte zchladnout
4. Z vychladlé směsi odlijte 165ml (pokud jí máme málo, dolijte trochou vody) a nalijte zpět do kastrůlku. Za stálého míchání přisypte rostlinnou želatinu. Dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky a směs postupně zahřívejte, do doby než se želatina zcela nerozpustí. Teplota ohřevu by neměla přesáhnout 60°C. Nad 60°C se stává rostlinná želatina spíše zahušťovadlem než želírující látkou
5. Směs sundejte z plamene, ponechejte chvilku zchladnout a vmíchejte do ní instantgel a nechte rozpustit
6. Na rovný tác nebo prkénko položte potravinovou fólii a ještě teplou směs na ni nalijte. S pomocí stěrky nebo cukrářské ho nože rozetřete do tenké 1-2 mm vrstvy a ponechejte zcela vychladnout.
Směs lze opakovaně rozehřívat a tavit. V případě, že byste na ni zapomněli a směs ztuhla v kastrolku, stačí jen zahřát do rozpuštění a pak již pokračovat podle předepsaného postupu
7. Zcela ztuhlý plát želatiny nakrájejte na potřebné nudličky plátky nebo jiné tvary.
Z koprového želé můžete vytvářet rolky, ravioly, nudličky pro dekoraci apod.
NÁŠ TIP
Podobným způsobem můžete připravit i bazalkové, koriantdové, rozmarýnové a jiné želé
Mohlo by vás zajímat
Vyzkoušejte koprové želé například v kombinaci s Lososovým tataráčkem
Suroviny
- 50 g cukru
- 150 g vody
- 15 g čerstvého kopru
- špetka soli
- 8 g rostlinné želatiny
- 8 g instantgelu