Vytisknout Poslat na email

Mražené sphéry

Postup

1. Vezměte 1-2 manga podle jejich velikosti. Zbavte je slupky a pecky a zbylou dužninu pokrájejte na menší kousky. Vložte je do užší nádoby a s pomocí ručního mixéru je rozmixujte na jemné pyré. Stejným způsobem můžete postupovat i u jiných druhů ovoce. Některé druhy ovoce bude však nutné před dalším krokem propasírovat za pomocí pasírovacích sáčků, aby se odstranily nežádoucí zrníčka či vlákna z ovocného pyré

 

2.  Vzniklé pyré promíchejte s Gelespesou (Xantanou), cukrem a 1 lžičkou citronové šťávy 

 

3. Vzniklou směs nalijte postupně do formy pro sféry. Pro větší sféry použijte formu s průměrem 40 mm o objemu 20ml, pro menší sféry použijte formu s průměrem 30mm a objemem 10ml

 

4. Za pomoci cukrářského nože nebo stěrky naplňte formu a pyré, které ulpí na vrchní straně formy, pečlivě setřete z povrchu pryč. Dejte zamrazit min. na 10-15 minut

 

5. Mezi tím si připravte ze silné kávy cukru a práškové rostlinné želatiny směs, kterou přiveďte za stálého míchání k lehkému varu. Jakmile se želatina a cukr rozpustí, ochuťte jamajským rumem a znovu přiveďte k varu. Jakmile se objeví první bublinky, kastrůlek sundejte z plamene

 

6. Kávu s rumem a rostlinnou želatinou ponechte chvíli zchladnout, vyndejte z mrazáku sphéry. Ještě zmrzlé sphéry postupně jednu za druhou napichujte např. na spínací špendlík a ponořte je na okamžik do kávy s rumem tak, aby se na jejím povrchu utvořila tenká želatinová blanka

 

7. Sphéry poté odkládejte na rovnou plochu. Můžete je podávat ještě zmražené, avšak mnohem lepší jsou, když je necháte pod potravinářskou fólií před podáváním rozmrazit. Docílíte tak úžasného efektu, kdy tenká blanka vytvořená ze směsi kávy a rumu přidrží zcela tekutý lahodně svěží obsah sphéry

Nebojte se experimentovat a vytvářet mražené sphéry i z jiných druhů ovoce

[data/cf-icon/icon-135-17.jpeg.detail.jpeg (102,31 kB)]

Suroviny

Mražené sféry
300 g pyré z manga
3 g přípravku Gelespessy
30 g cukru
1 lžička citrónové šťávy
Želatinový potah ze směsi kávy a jamajského rumu
400 ml silné kávy
40 ml jamajského rumu
22 g rostlinné želatiny v prášku
100 g cukru
Posyp
Malinové nebo třešňové kripsy