Mozzarellové kuličky
Postup
1. Nejlépe den předem si připravte alginátovou lázeň
2. Nejlépe bufalo mozzarellu vyjměte ze syrovátkového nálevu a ponechte dobře okapat
3. Odměřte 150 ml syrovátkového nálevu a nalijte ji do užší, ale vyšší nádoby. Přidejte na kousky natrhanou nebo rozkrájenou mozzarelu a ponorným mixérem vše rozmixujte do homogenní směsi
4. Směs přisolte a ponechte přibližne 10 minut odstát, aby mohly uniknout bublinky zašlehaného vzduchu
5. Na pracovní desku si kromě mozzarelové směsi a alginátové lázně přichystejte hlubší misku se studenou čerstvou vodou
6. Pro tvarování sphér použijte nejlépe polokulaté lžíce odměrek. Nejenže si můžete zvolit velikost, která bude odpovídat záměru a cíli snažení, ale sphéry (koule) se vám podaří jednoduše natvarovat. Jakmile máte zvolenu správnou odměrku, naberte připravenou sýrovou směs a těsně nad hladinou ji spustíte do Alginátové lázně. Sphéru (perlu, kouli) v ní ponechejte přibližně 10 minut stát a poté s pomocí spherifikační lžíce ji vyjměte a přeneste do mísy s vodou. Sphéru opatrně, abyste ji nepropíchli, opláchněte. Poté ji z vody opět spherifikační lžičkou vyjměte a lžičku se sphérou druhou rukou podložte bavlněným nebo papírovým ubrouskem. Odsajete tak přebytečnou vodu. Nyní již můžete servírovat na talíř misku nebo párty lžičku.
Sphéry z mozzarelly můžete také naložit na několik dní do olivového oleje. Pro pikantnější chuť můžete olej i ochutit kořením nebo bylinkami.
Mohlo by Vás zajímat
Suroviny
- 220 g mozzarelly
- 150 g syrovátky z mozzarelly
- 4 g soli
Základní alginátová lázeň
- 750 ml vody
- 3 g alginátu