Mražené sphéry z manga
Postup
1. Mango oloupejte, zbavte jej pecky a nakrájejte na větší kostky. S pomocí ponorného mixéru jej rozmixujte v hlubší misce na husté pyré. V pyré nesmí zůstat žádná vlákna nebo kousky, které by pak znemožnily tvorbu sphér. S pomocí filtračního sáčku proto ještě kaši propasírujte
2. Jakmile máme připraveno pyré, vmíchejte do něj s pomocí ponorného mixéru Gelespesou. Vše poté nalijte do formy určené pro tvorbu mražených sphér. Takto připravené sphéry dejte na zhruba 2 hodiny zamrazit. Pro větší sféry použijte formu s průměrem 40 mm o objemu 20ml, pro menší sféry použijte formu s průměrem 30mm a objemem 10ml
3. Mezi tím než sphéry zmrznou, připravte si kávové želé
4. Do rendlíku odměřte potřebné množství předem uvařené a zchladlé kávy. Pro přípravu kávy použijte spíše zrnkovou, než instantní kávu. Dosáhnete tak výraznější chuti. Kávu promíchejte s cukrem a práškovou rostlinnou želatinou. Postupně směs přiveďte k mírnému varu. Vmíchejte rum a znovu zahřejte tak, aby se objevily první bublinky. Poté z plotny odstavte stranou
5. Roztok ponechte lehce zchladnout. Z mrazničky vyndejte sphéry a jednu po druhé vždy napíchněte na spínací špendlík a zmraženou sphéru do ještě teplého roztoku ponořte. Uvidíte jak se se vám během pár sekund na sphéře vytvoří jemná, lesklá blanka. Sphéru z roztoku vyjměte a položte ji na rovnou podložku, kterou jsem předem pokryly potravinářskou fólií
6. Před podáváním ponechte sphéru uvnitř rozmrznout
Nebojte se experimentovat a vytvářet mražené sphéry i z jiných druhů ovoce
Podrobný postup přípravy mražených sphér včetně fotografií naleznete ZDE
Suroviny
24 kusů
Mražené sféry
- 300 g pyré z manga
- 3 g přípravku gelespessy
- 30 g cukru
- 1 lžička citrónové šťávy
Želatinový potah ze směsi kávy a jamajského rumu
- 400 ml silné kávy
- 40 ml jamajského rumu
- 22 g rostlinné želatiny v prášku
- 100 g cukru