ProEspuma je stabilizátorem pro studené směsi, který přispívá k vytvoření disperzní substance dvou a více látek, které by se za běžných podmínek nesmísily a nemohly tak vytvořit pevnou strukturu.
Tuk je něco, čemu se v současné době mnoho lidí vyhýbá a to nejen kvůli možnému vzniku obezity, ale také, pokud se jedná o mléčný tuk, kvůli rostoucímu počtu jedinců, kteří jsou alergičtí na mléko a mléčné produkty.
Také vejce jsou považovány za surovinu, na kterou je nemálo lidí alergických navíc jde o surovinu, která může být nositelem jisté míry rizika vzniku salmonely a to obzvláště, pokud se jedná o prostředí, které je z hlediska podmínek k tomuto disponováno.
Tuk, vejce, mléčné produkty to jsou suroviny, se kterými kuchaři vytváření jemné pěny.
Donedávna kromě Gelespesy (Xantany) neměli kuchaři jinou možnost náhrady. V tuto chvíli se tato řada alternativních stabilizátorů rozšiřuje o ProEspumu, která je k výrobě pěn určena.
ProEspuma je emulgátorem rostlinného původu a je určen především pro práci s Espuma Whipem. V této kombinaci, ProEspumy s Espuma Whipem, mohou být formovány nadýchané pěny a pusinky i ze surovin, které by se jinak jen velmi těžko vytvářely a držely tvar po delší dobu. S ProEspumou jinak nestabilní pěny drží tvar i po dobu 15 minut, což postačuje obvykle k tomu, aby byl pokrm naservírován hostům.
Proespuma obsahuje mimo jiné i Carrageen, látku, která zajistí vytvoření pěny a Maltodextrin, který dodá struktuře flexibilitu.
ProEspuma Cold, která je někdy označovaná jako ProEspuma Fred, je určena pro přípravu pokrmů, které nemusí být zahřívány na rozdíl od ProEspumy Hot, která je určena pro horké směsi. ProEspuma Cold může být použita i v kombinaci s Thermo Espuma Whipem pro pěny, které mají být udrženy studené po delší dobu.
Vzhled Bílý prášek
Chut‘ a aroma Neutrální
Skladování Skladujte pevně uzavřené na chladném, temném a suchém místě
Trvanlivost 24 měsíců
ProEspuma Cold (studená) 40-50 g na 1 kg
ProEspuma Hot (teplá), pokud není v receptech uvedeno jinak 10-100g na 1 kg kapaliny nebo směsi
ProEspumu Hot i Cold lze kombinovat i s Instantgelem. Získáte tak mnohem stabilnější a trvanlivější pěny bez toho aniž by pěna ztratila svůj tvar.
Do směsi nebo kapaliny přidejte kromě ProEspumy 20-25 gr Instantgelu