Agar Agar

Kód položky: 43s58050115
500g

V případě zájmu o velkoobchodní odběry nebo zásobování restaurací tímto  produktem, kontaktuje  naše obchodní oddělení  na  mailové adrese obchod@molekularka.cz

 

Agar Agar je želírující látkou.

Jde o čistě přírodní produkt. Agar agar je vyráběn z různých druhů červených řas. Při výrobě potravin je těchto řas využíváno již po staletí. Do našich kuchyní přišel z Dálného Východu.

To, čím je Agar Agar výjimečný, je to, že je schopen želírovat (vytvářet pevnou strukturu) i v pokojové teplotě. Pro docílení želírování není třeba žádné lednice nebo chladného prostředí.

Použití

  • Cukrářské výrobky jako dorty, koláče apod.
  • Zmrzlinové poháry
  • Ovocné pasty nebo falešné ovocné paštiky
  • Pružných želatinových plátků (výroba „kabátků“ pro pěny)
  • Zavařeniny z ovoce a zeleniny
  • Masné výrobky
     
Vlastnosti
  • Agar Agar bude rozdílně reagovat na kapaliny kyselé a zásadité. Jeho rosolovatění bude v kyselých médiích o něco pomalejší než v médich zásaditých s obsahem vápenných solí
  • Želé z Agaru Agaru není pružné, má však pevnou a zároveň křehkou strukturu
  • Výhodou Agaru Agaru je, že želíruje při pokojové teplotě, želé nebo pokrmy s tímto želé nemusí být chlazeny
  • K tomu, aby mohl Agar Agar želírovat, musí být ve směsi obsaženo více jak 80% vody
  • Želíruje s jakýmkoli typem ovoce


Vzhled Bílý prášek

Chut‘ a aroma Neutrální

Skladování Skladujte dobře uzavřené v temnu, chladu a suchu

Trvanlivost 24 měsíců

Dávkování

Agar Agar musí být zahřán na teplotu 90°C a po jeho roztavení okamžitě použit. Teplota jeho tuhnutí je při 60°C, nemusí být proto k tuhnutí odkládán do chladničky.

Agar Agar může být opakovaně zahříván, taven a opět ponechán k tuhnutí aniž by se to jakkoli odrazilo na jeho struktuře nebo kvalitě.

To co je zvláštností Agar Agaru je, že při vysokých koncentracích Agar Agaru (10-15g na litr) můžete získat nejen pevnou a tuhou strukturu želé, ale zároveň při opakovaném tavení nemusí být směs s Agar Agarem zahřívána již na 90°C. K tavení postačuje již jen teplota kolem 40°C. Tato charakteristika je důležitá zejména pro případy, že je třeba do želé přidat látky, kterým neprospívá vysoká teplota a ztrácí buď barvu, chuť nebo aroma. V takových případech je želé vyráběno ve dvou krocích. Nejprve je provedeno želírovaní při 90°C a posléze znovu tavení při nižší teplotě již s látkami, které mají být do směsi, resp. pokrmu dokomponovány.

V nižších koncentracích, něco kolem 2-3 gr na litr, můžete získat měkké želé.

Při koncentraci 5 gr na litr získáte želé nebo gel, který má v ústech příjemnou strukturu.
 

  Agar agar, (E406), dextróza         

[icon-1383.jpeg]
1 392
Vytisknout Poslat na email