Rostlinná želatina v prášku
V případě zájmu o velkoobchodní odběry nebo zásobování restaurací tímto produktem, kontaktuje naše obchodní oddělení na mailové adrese obchod@molekularka.cz
Prášková rostlinná želatina je čistě přírodního původu. Je získávána jako derivát z mořských řas.
Je želírující látkou, s níž lze docílit transparentních (průhledných) a zároveň elastických želé, rosolů a gelů, založených na bázi vody.
Prášková rostlinná želatina je schopna velké absorpce vodních molekul, čímž je schopna zabránit separaci vody od ostatních součástí.
Použití
- Vyplňování formiček a forem menších rozměrů
- Potahování stěn forem větších rozměrů a po jejich zatuhnutí plnění dalšími ingrediencemi jako jsou krémy, našlehané tvarohy apod. Po zatuhnutí želatiny ještě před naplněním formy např. krémem lze jako mezivrstvu použít čokoládových penízků, cripsů apod. a vytvořit tak zajímavé ornamenty. Pro přilepení jednotlivých součástí si můžete pomoci trochou roztaveného zbytku želatiny
- Glazurování ovoce
- Elastická /flexibilní) želatina na ovocné dezerty
- Potahování zmrzlin nebo zmražených ovocných pyré
Vlastnosti
- Vytváří pružné a průhledné gely
- Tepelně reversibilní (opakovaně rozpustná). Při opakovaném rozpouštění je dobré přidat trochu vody pro rehydrataci želé
- Rostlinná želatina má podobné vlastnosti jako Agar Agar, avšak proti němu vytváří na výsledném produktu jemnější strukturu rosolu, více elastickou a pro ústa v jemnější a méně „lepkavé“ konzistenci než Agar Agar
- Při spherifikaci mražených pyré může být Rostlinná želatina alternativou za Alginát a Glukonolaktát
- Z hlediska charakteristiky vých želírujících vlastností je blízká výsledkům, které můžete docílit i s Gelespesou a naopak
- Špatně želíruje ve velmi kyselém prostředí (pod 4,5 pH). Pokud i zde potřebujete dosáhnout želírujícího efektu, přidejte trochu citranu sodného
- Rostlinná želatina nebude želírovat se surovinami obsahující tuk
- Pokud používáte Rostlinnou želatinu pro mražené dezerty, pak je používejte v kombinaci s Gelespesou (20g/l)
Vzhled Hladký bílý prášek
Chuť a aroma Neutrální, lehce sladká chuť
Dávkování
Pokud není v receptu uvedeno jinak, dávkuje se v poměru 50g na 1 kilogram ostatní látky pro vytvoření pevného gelu
Pokud použijete méně Rostlinné želatiny, pak si vytvoříte s pomocí Rostlinné želatiny gel jemné struktury
Návod k použití
Rostlinnou želatinu přidávejte do surovin s pokojovou teplotou a postupně zahřívejte do rozpuštění.
Teplota ohřevu by neměla přesáhnout 60°C. Je-lizahřáta na vyšší teplotu nevtváří pak již želé, ale působí jako zahušťovadlo. Pokud budete zahřívat na mírném ohni za stálého míchání, pak jistě správný moment, kdy je hotovo a máte odstavit z plamene, bezpečně poznáte.
Pouhým zahušťovadlem se Rostlinná želatina také stane ve chvíli, kdy je smíchána s větším množstvím kapaliny, jinými slovy je jí v kapalině obsaženo málo.
Rostlinnou želatinu můžete využít i pro spherifikaci (vytváření koulí, perel a noků). Lze s ní velmi snadno vytvořit tenkou membránu na zamražené ovocné pyré nebo zmrzlinové krémy.
V takovém případě použijte 50g Rostlinné želatiny na litr tekutiny, zahřejte na 90°C, nabodněte zamraženou sphéru na například na spínacíšpendlík, rychle ponořte do takto připravené horké želatiny a dejte na rovný povrch. Po chvlce se vytvoři tenká blanka. Sphéru ponechejte roztát a těsně před servírováním ji na okraji prořízněte špičkou nože. Tekutina začne pozvolna vytékat a vy dosáhnete skvělého pro hosty překvapujícího efektu.