ProMousse
Jak již sám název výrobku napovídá, jedná se o texturovač, tedy látku, která ovlivňuje strukturu (konzistenci a vzhled) výsledného produktu.
Detailněji pak spadá do skupiny látek, která je souhrnně označována jako stabilizátory.
Základem tohoto výrobku je směs sestávající z:
- mléčných bílkovin
- stabilizátorů rostlinného původu (Agar-agar, Guar guma, Karubin a Alginát)
- rostlinného tuku
- sacharidů
Tato směs je navržena tak, aby umožňovala výrobu pěn BEZ použití vajec.
V mnohých případech může být tato alternativa výhodnější nejen z hlediska bezpečnosti a tedy předcházení kontaminaci jídel bakteriemi salmonely, ale zároveň může poskytovat příležitost vyrábět i výrobky, které by jinak alergici na vaječný žloutek, bílek nebo vaječný lecitin vůbec nesměli.
S ProMousse přípravkem vždy dosáhnete hladké, jemně krémové struktury, velmi čisté chuti neovlivněné chutí vajíčka na pozadí.
Použití
- Zmrzlinové krémy
- Stabilizace a zahuštění studených omáček
- Výroba Air pěn, někdy označovaných jako Mousses (+ Instantgel)
- Výroba pěn a hladkých krémů, kde není žádoucí vejce nebo kde se vejce nepoužívají kvůli chuti
- Příprava krémů a lehkých pěn, kde se normálně vejce používají a ProMOuse se tak stává bezpečnější alternativou nebo alternativou pro alergiky. Příkladem může být Creme Anglese nebo Paté á Bombe
- ProMousse může být velmi snadno kombinován se šlehačkou, ovocnými pyré, bylinnými pyré, čokoládou,...
- Nejlepšího výsledku dosáhuje ProMousse po 24 hodinách odpočinku v chladnu
- Ve spojení s Espuma Whipperem a Instantgelem mohou být vyráběny chlazené pusinky
Vlastnosti
- Dobře se rozpouští, nemusí být zahříván
- Nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud ponecháte výrobek 24 hodin stát, tedy pokrm budete podávat až na druhý den
- ProMousse prodlužuje životnost pokrmů díky tomu, že zde neexistuje riziko kontaminace bakteriemi
- Tento výrobek je velmi jednoduchý na použití, rychlý v přípravě pokrmů, čímž šetří významně čas
- Používá se jen v chladných a zmražených pokrmech. V teple strácí svou schopnost vytvářet strukturu, rozpouští se a destabilizuje
- ProMousse však není náhradou za jiné mléčné stabilizátory jako je ProCrema, i když obsahují stejné složky, které jsou však v jiných poměrech a proporcích, což má vliv na konečný výsledek
- Pokud ProMousse budete používat do pokrmů s vyšším obsahem tuků, bude třeba použít k dosažení uspokojivého výsledku šlehače nebo přídavek trochy vody, aby se proces emulgace usnadnil
Vzhled Bílý prášek
Chut‘ a aroma Lehce sladká
Skladování Skladujte uzavřený na chladném, suchém a temném místě
Trvanlivost 24 měsíců
Dávkování
Dávkování podle receptů. Obecně však platí, že pro stabilní pěnu (např. Creme Anglese) se používá základní poměr 10:5 (10 dílů suroviny, 5 dílů ProMouse texturovače)