Rostlinná želatina v prášku

Kód položky: 43s2180010
150g

Prášková rostlinná želatina je čistě přírodního původu. Je získávána jako derivát z mořských řas. 

Je želírující látkou, s níž lze docílit transparentních (průhledných) a zároveň elastických želé, rosolů a gelů, založených na bázi vody.

Prášková rostlinná želatina je schopna velké absorpce vodních molekul, čímž je schopna zabránit separaci vody od ostatních součástí.

Použití

  • Vyplňování formiček a forem menších rozměrů
  • Potahování stěn forem větších rozměrů a po jejich zatuhnutí plnění dalšími ingrediencemi jako jsou krémy, našlehané tvarohy apod. Po zatuhnutí želatiny ještě před naplněním formy např. krémem lze jako mezivrstvu použít čokoládových penízků, cripsů apod. a vytvořit tak zajímavé ornamenty. Pro přilepení jednotlivých součástí si můžete pomoci trochou roztaveného zbytku želatiny
  • Glazurování ovoce
  • Elastická /flexibilní) želatina na ovocné dezerty
  • Potahování zmrzlin nebo zmražených ovocných pyré

Vlastnosti

  • Vytváří pružné a průhledné gely
  • Tepelně reversibilní (opakovaně rozpustná). Při opakovaném rozpouštění je dobré přidat trochu vody pro rehydrataci želé
  • Rostlinná želatina má podobné vlastnosti jako Agar Agar, avšak proti němu vytváří na výsledném produktu jemnější strukturu rosolu, více elastickou a pro ústa v jemnější a méně „lepkavé“ konzistenci než Agar Agar
  • Při spherifikaci mražených pyré může být Rostlinná želatina alternativou za Alginát a Glukonolaktát
  • Z hlediska charakteristiky  želírujících vlastností je blízká výsledkům, které můžete docílit i s Gelespesou a naopak
  • Špatně želíruje ve velmi kyselém prostředí (pod 4,5 pH). Pokud i zde potřebujete dosáhnout želírujícího efektu, přidejte trochu citranu sodného
  • Rostlinná želatina nebude želírovat se surovinami obsahující tuk
  • Pokud používáte Rostlinnou želatinu pro mražené dezerty, pak je používejte v kombinaci s Gelespesou (20g/l)

Vzhled Hladký bílý prášek

Chuť a aroma Neutrální, lehce sladká chuť

 

Dávkování

Pokud není v receptu uvedeno jinak, dávkuje se v poměru 50g na 1 kilogram ostatní látky pro vytvoření pevného gelu

Pokud použijete méně Rostlinné želatiny, pak si vytvoříte s pomocí Rostlinné želatiny gel jemné struktury
 

Návod k použití

Rostlinnou želatinu přidávejte do surovin s pokojovou teplotou a postupně zahřívejte do rozpuštění.

Teplota ohřevu by neměla přesáhnout 60°C. Je-li zahřívána na vyšší teplotu nevytváří pak již želé, ale působí jako zahušťovadlo. Pokud budete zahřívat na mírném ohni za stálého míchání, pak jistě správný moment, kdy je hotovo a máte odstavit z plamene, bezpečně poznáte.
Pouhým zahušťovadlem se Rostlinná želatina také stane ve chvíli, kdy je smíchána s větším množstvím kapaliny, jinými slovy je jí v kapalině obsaženo málo.

Rostlinnou želatinu můžete využít i pro spherifikaci (vytváření koulí, perel a noků). Lze s ní velmi snadno vytvořit tenkou membránu na zamražené ovocné pyré nebo zmrzlinové krémy.

V takovém případě použijte 50g Rostlinné želatiny na litr tekutiny, zahřejte na 90°C, nabodněte zamraženou sphéru například na spínací špendlík, rychle ponořte do takto připravené horké želatiny a dejte na rovný povrch. Po chvilce se vytvoři tenká blanka. Sphéru ponechejte roztát a těsně před servírováním ji na okraji prořízněte špičkou nože. Tekutina začne pozvolna vytékat a vy dosáhnete skvělého pro hosty překvapujícího efektu.
 

      

[icon-1331.jpeg]
230
Vytisknout Poslat na email