Isomalt
Isomalt je bílý jemně krystalický prášek, který svou charakteristikou připomíná sacharózu, z níž je také jako směs dvou disacharidů, přesněji disacharidových alkoholů (gluco-mannitolu and gluco-sorbitolu), vyráběn.
Oproti cukru má však jednak nízký glykemický index a jednak při jeho metabolismu není třeba inzulínu. Isomal je tak vhodný i pro osoby s diabetem, kteří musí monitorovat hladinu cukru v krvi.
Pro svůj nízký glykemický index a nízkou kalorickou hodnotu, která je přibližně na poloviční úrovni než je u cukru, je vyhledáván i osobami, které dbají na zdravý životní styl a kontrolují kalorický příjem. Díky této charakteristice si mohou i tito lidé, kteří potřebují snížit energetický příjem i nyní vychutnat své oblíbené dezerty.
Použití tak nachází zejména v cukrářských výrobcích:
- Efektní cukrové dekorace (lité, modelované, tažené, foukané)
- Pevné bonbóny, karamely a pastilky
- Čokolády
- Nízkokalorické pečivo, cukroví, dezerty apod.
- Občerstvení
Vlastnosti
- Nízký glykemický index a tedy i nízká energetická hodnota
- Isomalt nezvyšuje kazivost zubů a proto je vhodná i pro dětské kaše
- Isomalt je svou charakteristikou (sladivostí a použitím) blízký sacharóze, přírodnímu cukru
- Charakteristika Isomaltu je blízká sacharóza
- Isomalt lze pro jeho roztavení barvit do různých odstínů a to nejlépe gelovými barvami a lze jej také barvit i ochucovat ovocnými pastami např. pastou z lesních jahod do karmínově rudé nebo fialkovou pastou
- K Isomaltu mohou být přidávány různé vonné esence. Některé aromatické látky však mohou obsahovat jemné částice, které mohou mít vliv na strukturu nebo zakalení výsledného produktu. Je třeba proto nejprve otestovat
- Isomalt není hydrofilní (neabsorbuje z okolí vodní páry), cukrové dekorace jsou proto mnohem stabilnější než dekorace vyráběné z karamelu, které za nedlouho po jejich výrobě reagují na vlhkost a teplotu a takzvaně „zvadnou“
Vzhled Bílý prášek
Chut‘ a aroma Sladká
Skladování Skladujte dobře uzavřené v temnu, chladu a suchu
Trvanlivost 24 měsíců
Dávkování
Isomalt má zhruba 45% sladivost běžného cukru
Pokud vyrábíte cukrové dekorace pak, prášek Isomaltu roztavte buď v mikrovlnce a to nejlépe ve dvou krocích.
Nejprve Isomalt tavte 45 sekund, promíchejte, případně v této fázi přidejte barvivo nebo aroma a ve druhém kroku tavte již jen 15 sekund.
Vznikne vám vazká průhledná hmota, se kterou je již možno dále pracovat.
Čas tavení může být o něco delší a to v závislosti na množství taveného Isomaltu.
Optimální nádobou pro tavení je silikonová nádoba, ze které se vám budou i po zatuhnutí dobře odstraňovat zatvrdlé zbytky Isomaltu
Isomalt lze samozřejmě tavit i v kastrolu s vyšším dnem. a to při cca 100°C. Krystalický prášek nasypte na dno kastrolu a na mírném ohni zahřívejte. Nemíchejte. Po 2-3 minutách se začnou krystalky samovolně tavit. Teprve až jsou 2/3 Isomaltu krystalků roztavené, zamíchejte. Pokud se vám Isomalt dostane na stěny kastrolu použijte ve vodě máčený štětec a stěny omyjte. Voda, která vám ze štětce do Isomaltu steče, se záhy odpaří. Žádný strach.
Poté můžete za pomoci vidličky nebo metly z Isomaltu vytahovat nitě a z nich tvořit různé klubíčka nebo hnízda nebo z něj můžete odlívat různé dekorace na dorty, ale i vytvářet s pomocí naběračky , která byla předem lehce potřena olejem, krajkované košíčky.
Isomalt můžete také nalít mezi dva pečící papíry a ponechat je v troubě chvíli zapéct. Získáte ledové dekorace pro své dorty a dezerty.
Denní příjem isomaltu by neměl u dospělých přesáhnout 50g a u dětí 25 g
Isomalt (E953)