Lanýžová sůl

Kód položky: 43s2001002
170g

Lanýže patří vskutku doslova a do písmene ke gurmánským klenotům. Jsou prodávána za deseti tisíce, na dražbách někdy jejich cena dosahuje milionů dolarů.

Lanýžová sůl obsahuje tenounké vločky mořské soli smíchané s velkorysým množstvím černých lanýžů.

Jednoduchost použití s naprostou jistotou skvělého výsledku je to, co dělá z lanýžové soli obvykle nejčastěji používanou surovinu v kuchyni.

Bohatě diferencovaná, svůdně zemitá chuť vylepšuje vše.
Od grilovaných mas, přes míchaná vajíčka, opečené brambory, těstoviny či máslem potřené kukuřičné klasy.

Lanýžová sůl má své místo jak ve studené tak i teplé kuchyni. V teplé kuchyni se obvykle používá jako dokončovací sůl, tedy sůl na již vařené či jinak tepelně zpracované potraviny.

Je neodolatelná také ve spojení s paštikou nebo foie gras, kde se používá k jemnému posypu těsně před podáváním.

 


Kde a jak používat Lanýžovou sůl

Vejce
Na místo soli jednoduše použijte do míchaných vajec nebo k omeletkám

Rizoto
Jemnost a zároveň chuťová bohatost je to, co dodá lanýžová sůl smetanovému rizotu

Brambory
Zkuste lanýžovou sůl namísto klasické soli na pečené brambory, hranolky nebo do bramboráčků a budete příjemně překvapeni působivým výsledkem

Bruschetta
Milovníci italské kuchyně neodolají posypu lanýžové soli na máslem nebo panenským olejem potřené bruschettě

Salátové dressingy a dippy
Stačí smíchat sůl s olivovým olejem a máte připravenu jedinečnou zálivku na zeleninový salát. Lanýžová sůl je skvělým základem pro dippy k tortilám, vařeným masům nebo grilované zelenině

Lanýž sůl na těstoviny
Stačí sůl přidat k uvařeným těstovinám s trochou olivového oleje a budete překvapeni jednoduchou elegancí

Zapečené těstoviny, brambory nebo noky
Vmíchejte lžičku soli do šálku se sýrem ricotta a použijte takto připravený „lanýžový sýr“ na zapečené těstoviny, brambory nebo noky

Marinády pro grilované masa nebo zeleninu
Není nad to místo běžné soli nasolit maso před grilováním lanýžovou solí. Poté maso vložte do oleje nebo připraveného bylinkového dressingu a ponechejte nejlépe do druhého dne stát. Vaši hosté se vás tentokrát jistě neopominou zeptat, jak jste maso připravovali.
Stejně tak můžete připravovat i grilovanou zeleninu.

Lanýžový akcent na terinkách, paštikách nebo Foie gras
Posypeme zeleninovou nebo masovou terinku, paštiku nebo třeba Foie gras těsně před jejich podáváním. Nejen, že paštiku zajímavě ozdobíte, ale dodáte bohatost její chuti

Sushi
Nahraďte sójovou omáčku lanýžovou solí a budete překvapeni lahodností chuti

Rybí pokrmy
Lanýžová sůl se výborně hodí i k mořským nebo sladkovodním rybám Stačí ji použít namísto běžné soli

Smetanové omáčky
Krémové omáčky s tímto jednoduchým koření jistě budou patřit rázem mezi vaše oblíbené

Vařený kukuřičný klas
Otevřete láhev vychlazeného sektu a nalijte do sklenic.
Vařenou nebo grilovanou kukuřici potřete máslem nebo olivovým olejem a poté ji zlehka posypte šupinkami soli s lanýži
 

Lanýžovou sůl však neoceníte s chuťově výraznými sýry. Jemná chuť lanýžů nevynikne.

Vločky mořské soli, lanýže (3,3%)

[icon-1387.jpeg]
651
Vytisknout Poslat na email