Molekularka.cz

Postup pro přípravu mražených sphér

Postup pro přípravu mražených sphér

Mražené sphéry se staly jedním ze symbolů molekulární kuchyně. Efekt, kterého můžete docílit je zcela fascinující a okouzlující. Jejich příprava se zdá být na první pohled velmi složitá, avšak jakmile se s postupem seznámíte, zjistíte, že je to velmi jednoduchá věc. Stačí jen znát jak na to. Přijměte proto naše pozvání na exkurzi do světa mražených sphér.

 

Suroviny

Mražené sféry
300 g pyré z manga
3 g přípravku Gelespessy
30 g cukru
1 lžička citrónové šťávy

Želatinový potah ze směsi kávy a jamajského rumu
400 ml silné kávy
40 ml jamajského rumu
22 g rostlinné želatiny v prášku
100 g cukru

Posyp
Malinové nebo třešňové kripsy

 

Postup

1. Vezměte 1-2 manga podle jejich velikosti. Zbavte je slupky a pecky a zbylou dužninu pokrájejte na menší kousky. Vložte je do užší nádoby a s pomocí ručního mixéru je rozmixujte na jemné pyré.  

2.  Vzniklé pyré promíchejte s Gelespesou (Xantanou), cukrem a 1 lžičkou citronové šťávy 

3. Vzniklou směs nalijte postupně do formy pro sféry. Dejte zamrazit min. na 10-15 minut

4. Mezi tím si připravte ze silné kávy cukru a práškové rostlinné želatiny směs, kterou přiveďte za stálého míchání k lehkému varu.

5. Kávu s rumem a rostlinnou želatinou ponechte chvíli zchladnout, vyndejte z mrazáku sphéry. Ještě zmrzlé sphéry postupně jednu za druhou napichujte a ponořte je na okamžik do kávy

6. Sphéry poté odkládejte na rovnou plochu. Můžete je podávat ještě zmražené, avšak mnohem lepší jsou, když je necháte  rozmrazit.