Mražené sphéry se staly jedním ze symbolů molekulární kuchyně. Efekt, kterého můžete docílit je zcela fascinující a okouzlující. Jejich příprava se zdá být na první pohled velmi složitá, avšak jakmile se s postupem seznámíte, zjistíte, že je to velmi jednoduchá věc. Stačí jen znát jak na to. Přijměte proto naše pozvání na exkurzi do světa mražených sphér.
Mražené sféry
300 g pyré z manga
3 g přípravku Gelespessy
30 g cukru
1 lžička citrónové šťávy
Želatinový potah ze směsi kávy a jamajského rumu
400 ml silné kávy
40 ml jamajského rumu
22 g rostlinné želatiny v prášku
100 g cukru
Posyp
Malinové nebo třešňové kripsy
1. Vezměte 1-2 manga podle jejich velikosti. Zbavte je slupky a pecky a zbylou dužninu pokrájejte na menší kousky. Vložte je do užší nádoby a s pomocí ručního mixéru je rozmixujte na jemné pyré.
2. Vzniklé pyré promíchejte s Gelespesou (Xantanou), cukrem a 1 lžičkou citronové šťávy
3. Vzniklou směs nalijte postupně do formy pro sféry. Dejte zamrazit min. na 10-15 minut
4. Mezi tím si připravte ze silné kávy cukru a práškové rostlinné želatiny směs, kterou přiveďte za stálého míchání k lehkému varu.
5. Kávu s rumem a rostlinnou želatinou ponechte chvíli zchladnout, vyndejte z mrazáku sphéry. Ještě zmrzlé sphéry postupně jednu za druhou napichujte a ponořte je na okamžik do kávy
6. Sphéry poté odkládejte na rovnou plochu. Můžete je podávat ještě zmražené, avšak mnohem lepší jsou, když je necháte rozmrazit.