Vytisknout článek
Poslat na email
 

Postup pro přípravu mražených sphér

Postup pro přípravu mražených sphér

Mražené sphéry se staly jedním ze symbolů molekulární kuchyně. Efekt, kterého můžete docílit je zcela fascinující a okouzlující. Jejich příprava se zdá být na první pohled velmi složitá, avšak jakmile se s postupem seznámíte, zjistíte, že je to velmi jednoduchá věc. Stačí jen znát jak na to. Přijměte proto naše pozvání na exkurzi do světa mražených sphér.

 

Suroviny

Mražené sféry
300 g pyré z manga
3 g přípravku Gelespessy
30 g cukru
1 lžička citrónové šťávy

Želatinový potah ze směsi kávy a jamajského rumu
400 ml silné kávy
40 ml jamajského rumu
22 g rostlinné želatiny v prášku
100 g cukru

Posyp
Malinové nebo třešňové kripsy

 

Postup

1. Vezměte 1-2 manga podle jejich velikosti. Zbavte je slupky a pecky a zbylou dužninu pokrájejte na menší kousky. Vložte je do užší nádoby a s pomocí ručního mixéru je rozmixujte na jemné pyré.  

2.  Vzniklé pyré promíchejte s Gelespesou (Xantanou), cukrem a 1 lžičkou citronové šťávy 

3. Vzniklou směs nalijte postupně do formy pro sféry. Dejte zamrazit min. na 10-15 minut

4. Mezi tím si připravte ze silné kávy cukru a práškové rostlinné želatiny směs, kterou přiveďte za stálého míchání k lehkému varu.

5. Kávu s rumem a rostlinnou želatinou ponechte chvíli zchladnout, vyndejte z mrazáku sphéry. Ještě zmrzlé sphéry postupně jednu za druhou napichujte a ponořte je na okamžik do kávy

6. Sphéry poté odkládejte na rovnou plochu. Můžete je podávat ještě zmražené, avšak mnohem lepší jsou, když je necháte  rozmrazit.