Vytisknout článek
Poslat na email
 

Formy Demarle, jedinečná technologie, originální použití

Formy Demarle, jedinečná technologie, originální použití

To, že jsou formy Demarle originální svým tvarem je zřejmé hned na první pohled.

Méně zřejmé je však to, že díky použitému materiálu lze tyto formy jako jediné na našem trhu používat oboustranně a výsledek bude vždy perfektní. Většinu forem můžete plnit těstem nejen klasickým způsobem tak, jak jste zvyklí u jiných forem, ale formy Demarle můžete položit i vrchní stranou dolů a získáte tak formu pro jednoduchou přípravu mističek, lodiček i košíčků pro následné plnění ovocem či náplní.

U jiných forem tento trik zřejmě nebudete moci použít a to z důvodu unikátně použité technologie při výrobě materiálu, ze kterých je forma vyrobena.
 


Na rozdíl od jiných výrobců jsou ve formách Demarle kromě silikonu použita i skleněná mikrovlákna, která vytváří síťovitou strukturu. Tato síťovitá struktura je na jedné straně dostatečně kompaktní, aby byla nepropustná pro tekutiny, ale na druhou stranu dostatečně prodyšná pro páry, aby v ní dezerty při pečení na povrchu nemokvaly tak, jak to bývá u čistě silikonových forem běžné.

Tato síťovitá struktura také zabezpečuje rovnoměrné propékání těst, takže se s nimi nestává ani to, že by byl povrch moučníku připálený a střed ještě vazký.

Jak je jednoduché zacházet s těmito formami můžete shlédnout zde.

Jedinečná kombinace skleněných mikrovláken se silikonem zabezpečuje nejen plnou nepřilnavost povrchu, pevnost, ale zároveň i maximální flexibilitu formy a dlouhodobou odolnost. Můžete ji tak pohodlně ohýbat, chovat se k ní nešetrně a přesto tato forma si zachová svůj tvar a vlastnosti i po mnoha použitích.


Formy Demarle jsou vhodné pro použití nejen ve sladké kuchyni, ale své plné využití naleznou i ve slaných delikatesách. Úprava pokrmů se s těmito formami stává velmi jednoduchá a rychlá. Výsledkem je pak velmi chutné profesionálně vypadající jídlo.
S těmito formami je možno péct, využívat je i pro přípravu rosolů, pudinků, tvarohových dezertů, ale mohou být použity i pro mražení.

Použitelnost těchto forem je mezi - 40°C až do  280°C.

Kvalita a jejich použitelnost je ověřena certifikátem ve zkušebních laboratořích.

Formy Demarle existují ve velké variabilitě. V současnosti existuje více než 200 tvarů. Postupně budeme pro vás vybírat ty, které nachází v přípravě pokrmů nejširší uplatnění a jsou nejvíce variabilní. 


Jsme však schopni zabezpečit u tohoto výrobce i výrobu osobitých forem s jedinečným tvarem. Zde je však minimální objednávky 300 ks.


Před plněním  formy ji neopomiňte postavit nejlépe na připravený plech nebo rošt, na kterém se pokrm bude péct nebo mrazit.

Plnění forem se odvíjí od velikosti formy.

U větších tvarů můžete samozřejmě obsah do formy nalít tak, jako byste připravovali při pečení s kovovou formou.

U menších tvarů máte dvě možnosti. Buď použijete dvou lžic a nebo zvolíte pohodlnější variantu jednorázové pevné igelitové cukrářské sáčky. Důraz bychom položili na slovo „pevný“ neboť použití levné alternativy by se vám mohlo vymstít ztrátou času způsobenou dodatečným čištěním formy od těsta z protrženého sáčku.

Pokud se vám však toto přihodí nebo vám někde těsto ukápne při plnění menších tvarů za pomoci dvou lžiček, doporučujeme povrch formy mezi jednotlivými tvary očistit špachtlí nebo stěrkou.


Příprava pokrmů s těmito formami je vskutku jednoduchá. Stačí je položit jen na plech a naplnit patřičnou sladkou, zeleninovou nebo masitou směsí.

Lepších výsledků však dosáhnete při pečení na děrovaných roštech, které také najdete v naší nabídce.

Tyto speciální plechy zabezpečují lepší proudění vzduchu kolem celé formy. Úspěchu se však dočkáte i tehdy, pokud použijete běžný plech.

Děrované plechy mají různé průměry děr. Velikost díry určuje, do jaké míry se budou pokrmy propékat. U dezertů se používají rošty s dírami menšího průměru, kdežto u chlebů nebo pečiva je doporučován plech s dírami většího průměru, abychom dosáhli křupavé kůrky.

Formy Demarle je možno použít v každé troubě. Teplotu je třeba nastavit podle typu trouby. Doporučujeme teplotu snížit o 10°C a péct o něco déle, než jak byste pekli v běžných kovových formách.

Po dopečení doporučujeme velmi křehké dezerty ponechat do vychladnutí ve formě. Pokud naleznete na našich stránkách recept na takový dezert, jistě vás na tuto skutečnost upozorníme.

Formy Demarle není třeba před jejich použitím ničím vymazávat.

Mražení
S formami Demarle lze s úspěchem připravovat i mražené dezerty nebo pokrmy slané kuchyně.
Před  jejich naplněním je postavte na pevnější podložku, tác nebo lech, a posléze naplňte. I s touto podložkou je pak vsuňte do mrazničky a po 5-18 hodinách máte dezert připraven. Délka mražení se samozřejmě odvíjí od velikosti formy a použitých surovin.

 
Vyndávání hotových pokrmů z forem Demarle je možno provádět dvojím způsobem a to v závilsoti na tom, jak velkou formu jste použili.

U drobných tvarů můžete opatrně prsty hotový tvar vymáčknout prsty zespoda nahoru nebo je možno použít druhý způsob a to překlopení celé formy vzhůru nohama.

 
K čištění formy postačí jemná houbička a saponát nejlépe s neutrálním pH.

K čištění NIKDY nepoužívejte hrubého povrchy houby, ani žádné abrazivní prostředky nebo agresivní mycí prostředky.

Pozor. Velmi agresivní prostředky snižují životnost forem Demarle. Neporučujeme ani umývání těchto forem v myčce na nádobí.

Pokud chcete mít formy dokonale hygienicky čisté, doporučujeme postavit je po jejich umytí na 2 minuty do 150°C teplé trouby.

 
Pokud používáte formy častěji je možno je uchovávat stočené nebo přeložené. Pro dlouhodobější uložení však doporučujeme ukládat je na rovné ploše naskládané nad sebou. Pokud byste formy nepoužívali po několik měsíců a byly by takto uloženy stočené, nelze zaručit to, že by neztratily svůj původní dokonalý tvar.